A Közép-Magyarországi régióban, azon belül is Pest megye déli csücskében helyezkedik el Jászkarajenő község, amely határos Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyével. Egyike azon Jász településeknek, amelyek nem a Jászságban találhatóak.

A település 6515 hektáron terül el, állandó lakosainak száma közel 2800 fő. Ez a Duna-Tisza közi síkvidék jellemzően agrártáj, az itt élő lakosság meghatározó százaléka mezőgazdaságból és állattenyésztésből tartja fenn magát.

Településünk részletesebb megismeréséhez ajánljuk az alábbi bemutatófilmet: 

GAZDASÁGI ÉS PÁLYÁZATI SIKEREK

Az elmúlt években Jászkarajenő Község jónéhány fejlesztést valósított meg ill. vett tervbe, melynek célja a lakókörnyezet megszépítése, a turizmus erősítése,  valamint községünk vonzó befektetési célponttá tétele.


A beruházások megvalósítása érdekében az Önkormányzat minden lehetséges hazai és uniós pályázati lehetőséget igyekezett és igyekszik a továbbiakban is kihasználni, melyek a fejlesztések, felújítások forrásául szolgálhatnak.

Településünk abban a szerencsés helyzetben van, hogy a közelmúltban benyújtott pályázatok szép számmal pozitív elbírálásban részesültek. A továbbiakban az elért és a továbbiakban remélt pályázati sikerekről a település honlapján, valamint a térségi médiában megjelent irásunkból tájékozódhatnak:

AZ ÜZEM BEMUTATÁSA

Önkormányzatunk 2016-ban sikeres pályázatot nyújtott be a nagy hagyományokra visszatekintő fűszerpaprika termelés további fejlesztésére. Start Mintaprogram keretében megvalósuló beruházás során lehetővé vált fűszerpaprika feldolgozó gépek beszerzése. A gépsor, mely mosó-, szeletelő-, szárító- és őrlőberendezésből, és a hozzájuk kapcsolódó eszközökből áll, akkori értéken megközelítette a 15 millió forintot. Az akkor üzembe állított gépeket, berendezéseket a Varga Kreatív Mérnöki Iroda Kft. egyedileg tervezte és adaptálta a kívánt feldolgozókapacitás eléréséhez az épület sajátosságait is figyelmebe véve.

Az üzem berendezéseinek bemutatása


VKMI - Zöldség és gyümölcs mosó berendezés

Feladata a szárítóba kerülő zöldség és gyümölcsfélék megtisztítása a szennyeződésektől.

A mosóba került anyagot forgó lapátok merítik le és továbbítják előre, miközben az intenzív légbefúvás biztosítja az anyag teljes felületének intenzív tisztítását. A vízből, a műanyag elemekből összeépített (un. mozgó garatfenék) szállítószalag egy tisztavizű zuhanyon keresztül emeli ki a terméket. A lapátok és a szalag sebessége, igény szerint fokozatmentesen állítható. (Elektromos teljesítményigény: 2,7 kW; Készáru teljesítménye: 500-1000 kg/h)

VKMI - Fűszerpaprika szeletelő berendezés - 20 késes + Tálcatöltő állvány

Feladata a megmosott fűszerpaprika kíméletes felszeletelése a száradási folyamat megkönnyítése érdekében.

A gépben két forgó henger található. Az egyik a támasztó henger, a másik a késes tengely. A két henger egymással szemben forog, így a közéjük kerülő paprikát felszeletelik. A kések közé szorult anyagot egy tisztító fésű szedi ki. (Elektromos teljesítményigény: 1,5 kW, Készáru teljesítménye: 500-1000 kg/h)

Egyedi Fűszerpaprika szárító

40 m2 szárítási felülettel rendelkező, 80 kW névleges kapacitású fűszerpaprika szárító kamra.

A berendezés fő feladata fűszerpaprika szárítása a kívánt víztartalom eléréséig. Az áru a 4 db speciális, egyedi kialakítású kocsin helyet kapó 88 db 580 x 780 mm perforált tálcán kerül be a kamrába.

VKMI-200 Fűszerpaprika őrlőüzem

A berendezés egy menetben aprít fűszerpaprikát igény szerinti méretre. Az őrölni kívánt anyagot a garatba öntjük, ahonnan az áru a méreten felüli szemcsékkel együtt elektromágneses rezgöadagolón és súly szerinti leválasztón keresztül jut a VKMI típusú turbóőrlőbe. A turbóőrlö által beszívott levegő a megőrölt anyagot leválasztó ciklonon, s légelzárón keresztül juttatja a centrifúgálszitába. A szitából a méreten felüli szemcsék, a fentiek szerint a malomba kerülnek vissza, míg a szitaméretnek megfelelő, a szita alján elhelyezett vízszintes szállítócsiga segítségével a nedvesítő berendezésbe jut. Itt pótoljuk a túlszárításból, és az őrlés során elvesztett vizet. A fűszerpaprika színe jelentős változáson megy keresztül, élénkpirossá válik. Az áru a nedvesítő berendezésből a kiömlőnyílás alján elhelyezett malomkőbe jut, ahol az ún. "simító" őrlésen esik át, színe sötétebb piros, szemcseeloszlása egyenletesebb lesz. A készáru a kő oldalán elhelyezett zsákoló segítségével vehető ki a rendszerből. Amennyiben a termék nem kívánja a nedvesítést és a malomköves őrlést, - lehetőség van a centrifugálszita után kivenni a rendszerből.

2020-ban ismételten a Belügyminisztérium felügyelete alatt működő program forrásából, illetve az üzemi nyereség visszaforgatásából lehetővé vált az feldolgozóüzem bővítése. A 2020. augusztusában üzembe helyezésre kerülő új berendezések - melyek összértéke megközelíti az 50 millió forintot - biztosítják az kapacitás bővítését, valamint a késztermékek egyenletesen magas minőségét, ugyanakkor napelemes rendszer is fokozni fogja a közeljövőben az energiahatékonyságot.

Az üzemben történt fejlesztés eredményeképpen augusztus végétől az alábbi berendezések növelik a termelést ill. biztosítják a termékek egyenletesen magas színvonalát:

Egyedi tervezésű és kivitelezésű szalagos szárító berendezés

Komplett fűszerpaprika szárítás technológiára fűszerpaprika szárító gépeinek szállítása, teljes rozsdamentes kivitelben, speciális légáteresztő szalag beépítésével, gázüzemre tervezve.

A szalagos szárító 19 m2 fűtött szalagfelülettel rendelkezik, folyamatos és szakaszos működéssel, a Magyarországon érvényes előírások és szabványok szerint gyártva. A szárítóberendezés behordó szalaggal ellátott, öt szalagos. A szárítást a szalagokon levő anyagrétegen átáramló levegő valósítja meg. A szalagok mozgatását elektronikus fordulatszám-szabályozóval ellátott hajtóművek végzik. A szárítandó anyag terítése a behordó szalagra kézi úton, illetve adagológarat rétegszabályzóval történhet. (igény szerint, az anyagféleséghez igazodva) Az anyagrétegek vastagságának biztosítását, a felső szalagon elhelyezett további pálcás rétegszabályzó hengerek állítják be (3 db). A szárítóközeg hőmérséklete a szárítandó anyag optimális vízleadása függvényében beállítható. A meleg levegőt egy gázkazán állítja elő. A nedves levegő elszívását ventilátor végzi.

Egyedi tervezésű szárazon csumázó berendezés

Feladata a szárítóból kikerült fűszerpaprika féltermékből a csuma kiválasztása, a leszárított fűszerpaprika csumagyérítése. A forgódobba bekerülő anyagot 4 frakcióra osztályozza, melyből 3 frakció (különböző méretekben) lezsákolható, majd őrlésre vihető. A 4. frakció a paprikában maradt szárat és csumát gyűjti. Rozsdamentes, saválló kivitelben készül élelmiszeripari felhasználásra. A berendezés működése során a kikerülő hasznosanyag-hulladék aránya nem lehet kevesebb, mint 85%-15% a beadagolt szárított termékre vonatkoztatva.

Ellenáramú keverőgép kihordócsigával zsákolóval (Homogenizáló)

Őrlőköves malom

Őrlemények, porszerű anyagok - élelmiszeripar, takarmányipar, vegyipar - anyagainak nagy pontosságú keverékeinek előállítására. A berendezések hasznos térfogata 1000 liter. 70%-os töltés esetén. A keverést két egymással ellentétes szállítású csigaszalag végzi. A gép szakaszos működésű, keverési idő 5-10 perc.

Feladata az előaprított őrlemény további őrlése, színesítése. Az őrlemény a két kő között nyíró- és nyomóhatásnak van kitéve. A két kő közül az egyik áll a másik forog. Az előőrlemény tengelyirányban érkezik, majd a két kő között sugárirányban távozik.

A kövek anyaga: fehér mosott elektrokorund. A berendezés minden áruval érintkező felülete korrózióálló anyagból készül.

Egyedi tervezésű és kivitelezésű válogató szalag

Feladata a szárítóból kikerült féltermék kíméletes mozgatása, hogy a nem kívánt szármaradványt, túlszárított, elszíneződött paprikát a mellé állított személyzet ki tudja venni. Légbefúvásos egysége eltávolítja az esetlegesen belekerült levél dararabokat. (gépi szedés).

Porelszívó-szellőztető berendezés

Feladata a kívánt helység porelszívása, szellőztetése. A berendezés az adott helyiségben általános szellőztetést végez hővisszanyeréssel, valamint egy adott terület (600x600 mm) dinamikus porelszívását valósítja meg. Szellőztetés esetén hővisszanyerés biztosított.